Kamerorkest

De Muziekkring

ZOMERCONCERT

Zondagmiddag

27 mei 2018

15.00 uur


Muziekcentrum

voor de Omroep (MCO)

Heuvellaan 33

Hilversum


Dirigent:

Yvonne de Winter

Solist:

Jan Veenboer (viool)


We spelen:


Gioachino Rossini

De Barbier van Sevilla, Ouverture


Wolfgang Amadeus Mozart

Concert voor viool en orkest KV216 in G-gr.t.


Richard Strauss

Melodies from Der Rosenkavalier (bewerking)


Jurriaan Andriessen

La Celebrazione, Synfonia no 8 (in stile classico)


Leroy Anderson

The Typewriter


Geen kaartverkoop

Collecte bij de uitgang Parkeren gratisIn 1963 begint de Muziekkring Muiderberg onder leiding van Hans Tomasz in een huiskamer met het spelen van voornamelijk barokmuziek. In die tijd zijn er een kleine groep strijkers, twee blokfluitisten en een claveciniste en na enige tijd ook een fluitist en een hoboїst.

In 1971 neemt Ad Rombouts de leiding over van Hans Tomasz. Hij is collega-violist bij een van de radio-orkesten en heeft veel contacten in het Gooi. De groep groeit en gaat in 1974 repeteren in de Gooische School in Laren. Eens per jaar doet de school mee aan een project van het orkest, zoals de Kindersymfonie van Leopold Mozart. Een koor uit Ermelo werkt een aantal jaren mee aan de uitvoering van de Johannes Passion. Ook met het Echokoor uit Muiderberg werkt de Muziekkring samen. In Muiderberg vinden concerten plaats in de Kerk aan Zee. Op elk concertprogramma staat een 20e-eeuws werk. Optredens in de Sonesta Koepelzaal in Amsterdam, de kerk van Zeevang, een kamermuzieklokatie in Hoevelaken en de Grote Kerk in Hilversum krijgen mooie recensies in de Gooi en Eemlander. Hendrik Jan Brethouwer volgt Ad Rombouts op na diens onverwacht overlijden in 1988. Hendrik Jan was hobosolist bij de Johannes Passion en bij een concert in de Van Houtenkerk in Weesp. De blokfluiten hebben plaats gemaakt voor klarinetten.
Stukken voor blazersensemble komen op het programma, evenals een gezamenlijk concert met Hendrik Jans fluitensemble Tutti Flutti. Het publiek waardeert het orkest en er komen meer donateurs. In 1991/1992 speelt het orkest in september een eigen programma, het begeleidt in november het Echokoor, speelt op Kerstavond, verzorgt in februari een koffieconcert met Strauss, Beethoven en Vivaldi en in mei een concert met Pergolesi, Boyce en Schubert.

In de loop van de jaren komt en gaat een aantal goede musici. Paul van der Reijden volgt na twaalf en een half jaar Hendrik Jan op en daarna neemt Carl van Reenen in 2007 de leiding van hem over.

In het voorjaar van 2013 viert de Muziekkring zijn 50-jarig bestaan met een concert in de Grote Kerk in Naarden. Carl van Reenen vindt het daarna tijd voor iets anders en sinds september 2013 is de leiding in handen van dirigent Yvonne de Winter.
Geschiedenis van Kamerorkest De Muziekkring